Το καλάθι σας είναι άδειο

5% έκπτωση για πληρωμή με κάρτα100% γνήσια προϊόνταδωρεάν μεταφορικα για αγορές άνω των 65€. Αντικαταβολή 1,90€

ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. 

Το 1ο E-SHOP* με προϊόντα φροντίδας που συστήνουν δερματολόγοι και ειδικοί στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών

*από το 2009

Κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών: ο απόλυτος οδηγός

Κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών: ο απόλυτος οδηγός

κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών

Ο κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών είναι απαραίτητος να κατανοηθεί από όσους θέλουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα αραίωσης και τριχόπτωσης. Παρ’ όλο που υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για τη μείωση της τριχόπτωσης και την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών, ένα πράγμα είναι σίγουρο: για την αύξηση του πάχους και του μήκους των μαλλιών σας, πρέπει να τα διατηρείτε στη φάση ανάπτυξης. Ωστόσο, πολλές από τις συνήθειές μας καθώς και ορισμένες παθήσεις των μαλλιών είναι δυνατόν να συντομεύσουν ή ακόμη και να διακόψουν αυτή τη φάση ανάπτυξης, αφήνοντάς μας με λιγότερα μαλλιά. Ο απόλυτος οδηγός για τον κύκλο ανάπτυξης των τριχών που περιγράφεται παρακάτω θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο που μεγαλώνουν τα μαλλιά σας, αλλά και να αποκτήσετε πιο υγιή και πιο πυκνά μαλλιά.

Η ανατομία της τρίχας

Η γνώση της δομής της τρίχας αποτελεί μια καλή αφετηρία που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών. Η τρίχα αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία: τη ρίζα και το στέλεχος.

Κάθε ρίζα αντιστοιχεί σε μία μόνο τρίχα στο τριχωτό της κεφαλής. Αποτελείται από τη θηλή και τον βολβό, που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής. Ο βολβός είναι το σημείο όπου αναπτύσσονται καινούρια κύτταρα γύρω από τη ρίζα των τριχών προκειμένου να μακρύνουν, ενώ η θηλή παρέχει αίμα στη ρίζα. Η παροχή αίματος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μαλλιών, αφού τους προσφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Το στέλεχος της τρίχας είναι ουσιαστικά τα μαλλιά σας, τα οποία αποτελούνται από την πρωτεΐνη κερατίνη. Η κερατίνη είναι ενθυλακωμένη σε ένα προστατευτικό στρώμα που ονομάζεται περιτρίχιο. Στο κεφάλι μας υπάρχουν χιλιάδες στελέχη τριχών που δεν αναπτύσσονται όλα ταυτόχρονα. Έτσι, είναι φυσιολογικό να χάνουμε τρίχες καθημερινά (μεταξύ 50-100) και να μην παρατηρούμε σημαντική αλλαγή στην πυκνότητα των μαλλιών μας.

κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών

Υπάρχουν και αρκετές άλλες δομές και διαδικασίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών. Για παράδειγμα, οι σμηγματογόνοι αδένες παίζουν σημαντικό ρόλο στη θρέψη και την ενυδάτωση των μαλλιών. Η ανάπτυξή τους δεν περιορίζεται μόνο σε όσα συμβαίνουν πάνω και μέσα στο τριχωτό της κεφαλής: επηρεάζεται κι από άλλους παράγοντες στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών και του στρες.

Ο κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών: Οι φάσεις του κύκλου ανάπτυξης των τριχών είναι τρεις: η αναγενής, η καταγενής και η τελογενής. Σε γενικές γραμμές, υπό κανονικές συνθήκες κάθε φάση διαρκεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αν υπάρξουν διαταραχές στον κύκλο ανάπτυξης, μπορεί τα μαλλιά σας να γίνουν πιο λεπτά, πιο κοντά και πιο εύθραυστα. Επιπλέον, κάθε τρίχα έχει τον δικό της κύκλο ανάπτυξης, που σημαίνει ότι δεν πέφτουν όλες ταυτόχρονα - για καλή μας τύχη! Παρακάτω αναλύουμε πιο διεξοδικά την κάθε φάση του κύκλου ανάπτυξης των τριχών:

Αναγενής φάση

Η αναγενής φάση είναι η φάση ανάπτυξης των τριχών. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, τα κύτταρα στον βολβό διαχωρίζονται γρήγορα με σκοπό να δημιουργηθεί νέα ανάπτυξη των τριχών. Αυτή η φάση έχει διάρκεια κατά μέσο όρο από 2 ως 7 χρόνια προτού οι ρίζες αδρανοποιηθούν. Όσο περισσότερο διαρκεί η φάση και όσο λιγότερο κόβετε τα μαλλιά σας, τόσο περισσότερο θα μακρύνουν. Η ανάπτυξη των περισσότερων στελεχών τριχών κυμαίνεται περίπου από 45,72 μέχρι 76,2 εκατοστά, ανάλογα με το πόσο καλά φροντίζετε τα μαλλιά και το σώμα σας. Τα γονίδια, η ηλικία, η συνολική υγεία και ο τρόπος που φροντίζετε τα μαλλιά σας καθορίζουν το μήκος της αναγενούς φάσης.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν την αναγενή φάση. Για παράδειγμα, η Διάχυτη Αλωπεκία είναι μια κατάσταση που αναγκάζει πολλά τριχοθυλάκια να σταματήσουν την αναγενή φαση. Σε αυτή την περίπτωση, ένα στρεσογόνο συμβάν όπως κάποια χειρουργική επέμβαση, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια ασθένεια ή ο τοκετός, μπορεί να επιταχύνει την προσωρινή τριχόπτωση. Επιπλέον, προβλήματα όπως η ανδρογενετική αλωπεκία συντομεύουν και καταστέλλουν την αναγενή φάση δημιουργώντας αραίωση στη χωρίστρα, υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής και τριχόπτωση στην κορυφή του κεφαλιού.

Καταγενής φάση

Η φάση ανάπτυξης σε κάθε τριχοθυλάκιο τελικά σταματά, καθώς η ανάπτυξη νέων και υγιών τριχών είναι απαραίτητη. Έτσι, μετά την αναγενή φάση, τα τριχοθυλάκια περνούν στην καταγενή φάση, μια σύντομη μεταβατική φάση όπου η ανάπτυξη σταματά. Συγκριτικά με την αναγενή φάση που είναι μακράς διαρκείας, η καταγενής διαρκεί μόνο περίπου 2-3 εβδομάδες. Κατά τη διάρκειά της, τα μαλλιά αρχίζουν να αποκόπτονται από την παροχή αίματος. Σε αυτό το σημείο, η διαδικασία ανάπτυξης των τριχών σταματά (club hair). Συνήθως, οι συγκεκριμένες τρίχες είναι οι πιο μακριές, αφού έχουν τελειώσει τη φάση ανάπτυξης και ετοιμάζονται να πέσουν. Ωστόσο, η κυτταρική δραστηριότητα μέσα στον βολβό διατηρεί τα μαλλιά στο κεφάλι, έως ότου τελικά οι νέες τρίχες σπρώξουν εκείνες που έχουν πάψει να αναπτύσσονται.

Τελογενής φάση

Τέλος, οι τρίχες εισέρχονται στην τελογενή φάση ή φάση ανάπαυσης. Παρ’ όλο που ονομάζεται «φάση ανάπαυσης», στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα ενεργή για τον βολβό, καθώς προετοιμάζει ένα καινούριο στέλεχος. Η τελογενής φάση διαρκεί περίπου 3 μήνες και κατά τη διάρκειά της οι τρίχες των οποίων η διαδικασία ανάπτυξης έχει σταματήσει (clubhair) πρόκειται να πέσουν. Μόλις βγουν οι καινούριες τρίχες από τη ρίζα, σπρώχνουν εκείνες που η διαδικασία ανάπτυξής τους έχει σταματήσει (club hair), προκαλώντας την πτώση τους. Ορισμένοι κύκλοι ανάπτυξης των τριχών κατατάσσουν την πτώση ως την τέταρτη φάση αυτού του κύκλου. Η εξωγενής φάση διαρκεί μόνο μία ή δύο ημέρες και σηματοδοτεί το τέλος του κύκλου ανάπτυξης των τριχών.

Περίπου το 10% των τριχών βρίσκονται στην τελογενή φάση ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρατηρούν αυτή τη φυσιολογική πτώση τριχών επειδή το 80-90% από αυτές βρίσκεται σταθερά στην αναγενή φάση. Η πτώση μπορεί να γίνει αισθητή σε ορισμένες καταστάσεις, όπως στη Διάχυτη Αλωπεκία. Στη συγκεκριμένη κατάσταση, κάποιος στρεσογόνος παράγοντας οδηγεί περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό στην τελογενή φάση. Έτσι, είναι σύνηθες κάποιοι να παρατηρούν σημαντική αύξηση της τριχόπτωσης περίπου 3 μήνες μετά από ένα αγχωτικό γεγονός. Ενώ είναι φυσιολογικό να χάνετε περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα, τα άτομα που πάσχουν από Διάχυτη Αλωπεκία μπορούν να χάσουν μέχρι και 300 τρίχες την ημέρα. Με την πάροδο του χρόνου, οι τρίχες τελικά αποκτούν ξανά το αρχικό τους πάχος, αλλά η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε όσους τη βιώνουν.

Τρόποι ενίσχυσης του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών

Αν θέλετε να έχετε μακρύτερα, παχύτερα και υγιέστερα μαλλιά, το μυστικό είναι να διατηρήσετε τα μαλλιά σας στην αναγενή φάση όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσοι πάσχουν από τριχόπτωση, συνήθως έχουν λιγότερα τριχοθυλάκια στην αναγενή φάση, και ορισμένες καταστάσεις σταματούν την αναγενή φάση εντελώς. Για παράδειγμα, τα άτομα με ανδρογενετική ή γυναικείου τύπου αλωπεκία πάσχουν από τριχόπτωση η οποία οφείλεται πιθανώς στα γονίδια. Εδώ, ένας τύπος τεστοστερόνης που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT) μειώνει την αναγενή φάση και συρρικνώνει τα τριχοθυλάκια, τα οποία τελικά παράγουν λεπτότερες και κοντύτερες τρίχες. Το να μάθετε την αιτία που προκαλεί την τριχόπτωση αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να βρείτε τον τρόπο για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας στην αναγενή φάση για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Αν θέλετε να διατηρήσετε τα μαλλιά σας σε μια υγιή αναγενή φάση διαρκείας, προσπαθήστε να εφαρμόσετε τα ακόλουθα:

Μειώστε το άγχος. Είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να περάσουν από την αναγενή στην τελογενή φάση. Επομένως, το να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος είναι απαραίτητο για τη διατήρηση περισσότερων τριχών στην αναγενή φάση. Επιπλέον, το άγχος για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και άλλα προβλήματα που ίσως καταστείλουν επ’ αόριστον την ανάπτυξη των μαλλιών.

Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή. Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν κάθε κύτταρο στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων και των μαλλιών μας. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Λάβετε συμπληρώματα που τονώνουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Τα συμπληρώματα διατροφής μαλλιών που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ενισχύουν την υγεία των μαλλιών, θα διασφαλίσουν ότι θα λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μαλλιά σας για να αναπτυχθούν.

Μην ταλαιπωρείτε τα μαλλιά σας. Τα σκληρά προϊόντα styling και τα χημικά μπορούν να επηρεάσουν τα μαλλιά κατά την αναγενή φάση. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση χημικών, τα αξεσουάρ περιποίησης υψηλής θερμοκρασίας και ορισμένα χτενίσματα που τραβούν τα μαλλιά και κατ’ επέκταση τα τριχοθυλάκια.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα που καταπολεμούν την τριχόπτωση. Η τεχνολογία έχει δημιουργήσει εκπληκτικά καινούρια προϊόντα που καταστέλλουν τη δράση της DHT σε άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία και εμποδίζουν την απώλεια των μαλλιών εξαιτίας της Διάχυτης Αλωπεκίας.

revita cbd ds laboratories

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα τριχόπτωσης, μπορείτε να προμηθευτείτε ολόκληρη τη σειρά της εταιρείας DS Laboratories, η οποία διαθέτει προϊόντα που παρατείνουν την αναγενή φάση του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ