Μόνιμη ή εποχική, η τριχόπτωση έχει ταλαιπωρήσει και θα συνεχίζει να ταλαιπωρεί κόσμο και κοσμάκη. Λίγο ή πολύ, καθημερινά χάνουμε πολλές τρίχες. Μέχρι ένα σημείο -και στο πλαίσιο της ανανέωσης όπως όλα τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου-θεωρείται φυσιολογικό. Τί γίνεται όμως όταν το κεφάλι αραιώνει αισθητά και φτάνει στα όρια της "καραφλίτσας";
Τρίχες στη χτένα, στο νιπτήρα του μπάνιου, στο μαξιλάρι. Εικόνες που σηματοδοτούν την έναρξη της εποχικής τριχόπτωσης και βάζουν σε σκέψεις άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.
Εκτός από την άνοιξη, μεγάλη απώλεια τριχών παρατηρείται και το φθινόπωρο. Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, οι δερματολόγοι, πρόκειται για ένα φαινόμενο που σχετίζεται κυρίως με τους έντονους ρυθμούς της φθινοπωρινής περιόδου. «Το καλοκαίρι είμαστε περισσότερο χαλαροί ενώ το φθινόπωρο ‘μπαίνουμε’ σε διαφορετικούς ρυθμούς, υπάρχει σωματική και ψυχική κούραση κι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τη μεγαλύτερη απώλεια τριχών, που όμως δε συμβαίνει σε όλους», αναφέρει ο κύριος Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, δερματολόγος και Διδάκτωρ Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Καθημερινά χάνουμε από 50 έως 100 τρίχες, αριθμός που αυξάνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα φυσιολογικό φαινόμενο, που διαρκεί δυο έως τρεις μήνες και αντιμετωπίζεται με τη χρήση ειδικών λοσιόν και τη λήψη βιταμινών και αμινοξέων.
Ο κύριος Μπαλαμώτης, ωστόσο, διευκρινίζει ότι όταν η τριχόπτωση επιμένει και διαρκεί περισσότερο από δυο – τρεις μήνες, τότε η επίσκεψη στο δερματολόγο κρίνεται αναγκαία. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, η τριχόπτωση μπορεί να ‘κρύβει’ μια αρχόμενη ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου ή να σχετίζεται στις γυναίκες με ορμονικές διαταραχές».
Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη της τριχόπτωσης δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Ωστόσο, αυτό που μετά βεβαιότητας επισημαίνεται είναι ότι ορισμένες ουσίες τροφών που δεν καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα και συχνότητα μπορεί να προκαλέσουν μαζί με άλλα προβλήματα υγείας και τριχόπτωση. Ο κύριος Λάμπρος Συντώσης, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, εξηγεί ποιες είναι αυτές οι ουσίες: «Η πρωτεΐνη, ο σίδηρος, οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά. Πολύ καλές πηγές των δυο πρώτων είναι το κρέας, τα θαλασσινά, όπως οι γαρίδες και τα στρείδια, και ορισμένα ψάρια ενώ βιταμίνες και ανόργανα συστατικά υπάρχουν στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κυρίως στα πράσινα φυλλώδη, όπως το μπρόκολο και το σπανάκι».
Δερματολόγοι και διατροφολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους κάνουν εξαντλητικές δίαιτες. Η ελλιπής πρόσληψη πρωτεϊνών και βιταμινών, λένε, ενοχοποιείται και για αυξημένη τριχόπτωση και επιτείνει το πρόβλημα ιδιαίτερα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.
Η λύση έρχεται από την αμερικάνικη εταιρεία DS Laboratories, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ηγετική θέση στον αγώνα για τον περιορισμό, την αντιμετώπιση και ΝΑΙ, την θεραπεία της τριχόπτωση και την αναγέννηση νέων τριχών.
Πριν αναφερθώ στα προϊόντα θεραπείας της τριχόπτωσης, θα σας πω για ένα σαμπουάν, το οποίο το έχω χρησιμοποιήσει για περίπου τρεις μήνες. Η αλήθεια είναι ότι θεωρούμαι από τους προνομιούχους, με πυκνό μαλλί. Η τριχόπτωση που έχω είναι καθαρά εποχική. Το σαμπουάν Revita (ρεβίτα), μου κίνησε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που μίλησα με τους εκπροσώπους της εταιρείας. Για να είμαι ειλικρινής, το σαμπουάν και άλλα δύο προϊόντα της σειράς (θα αναφερθώ σε αυτά τις επόμενες μέρες) τα έστειλα σε γνωστή μου δερματολόγο η οποία είπε κατά λέξη: "το σαμπουάν αυτό,περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία και συστατικά τα οποία θα πρέπει να περιέχει ένα σύγχρονο σκεύασμα για τον περιορισμό της τριχόπτωσης".
Τα προϊόντα της DS Laboratories είναι διαθέσιμα στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.beautypaths.eu καθώς και στο Beauty Paths The Store, Ασκληπιού 189 & Λ. Αλεξάνδρας.
Με τα επόμενα posts θα κάνουμε αναλυτική παρουσίαση των προϊόντων ενάντια στην τριχόπτωση.
Καλή συνέχεια! Αν σου άρεσε αυτό που διάβασες πάτα το κουμπί SHARE από κάτω!